Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlet schabowy z sałatką kiwi

Kotlet schabowy z sałatką kiwi

Autor: Tradycyjna_Kuchnia

Przepisów i artykułów: 1981 Ocena: 9913

Dodano: 25.04.2018

Odsłon: 282

Kolejny mój eksperyment w kuchni na smaczne danie na obiad.

Składniki

  • Kotlet schabowy 4 szt.
  • Owoce kiwi 3 szt.
  • Przyprawa do gyrosa 1 łyżka
  • Bułka tarta do panierki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Frytki do piekarnika 1 opakowanie
  • 3 łyżki mleka
  • Jajko 2 szt.
  • Olej do smażenia
  • Sałata do dekoracji
  • Składniki na sos śmietanowy:
  • Śmietana 12% ½ szklanki
  • Sok z cytryny 1 ½ łyżki
  • Cukier 1 łyżeczka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowanie sosu śmietanowego:
    Do śmietany dodać sok z cytryny, cukier i szybko zamieszać do rozpuszczenia cukru, po czym wstawić do lodówki.
    Wykonanie obiadu:
    Kotlety dokładnie opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym, posypać solą i pieprzem do smaku i rozbić tłuczkiem. Do bułki tartej wsypać przyprawę do gyrosa, wymieszać. Jajka rozbełtać z dodatkiem mleka, maczać kotlety i panierować z obu stron w przygotowanej bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety z obu stron na złoto, po czym odsączyć na ręczniku papierowy. Frytki upiec w piekarniku zgodnie z opisem na opakowaniu. Zaś owoce kiwi obrać , pokroić w plasterki. Na talerzu położyć listek sałaty, wyłożyć kotleta, frytki, plasterki kiwi które należy polać przed podaniem sosem śmietanowym. SMACZNEGO.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń