Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlet schabowy z zapiekanymi warzywami z serem.

Kotlet schabowy z zapiekanymi warzywami z serem.

Autor: kuchmariola63

Przepisów i artykułów: 934 Ocena: 8585

Dodano: 14.06.2018

Odsłon: 200

Panierowane plastry schabu smażone z zapiekanymi duszonymi pieczarkami z papryką , cebulą i serem podane z ziemniakami, mizerią z ogórków i ostrą papryczką czereśniową.

Składniki

  • plastry schabu 2 szt.
  • jajka kurze 2 szt.
  • bułka tarta do panierowania
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • żółty ser do posypania
  • Koperek
  • Papryka czerwona mielona
  • papryczki czereśniowe 2 szt.
  • ziemniaki 6 szt.
  • Duszone warzywa:
  • pieczarki 6 szt.
  • cebula 1 szt.
  • czerwona papryka 1 szt.
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wymyte pieczarki, paprykę i cebulę kroimy w drobne kawałki, solimy pieprzymy i dusimy na patelni w 2 łyżkach oleju pod przykryciem. Dusimy do miękkości warzyw, kilkakrotnie mieszając.

  2. Uduszone warzywa przekładamy z patelni do miseczki.

  3. A na patelni smażymy rozbite plastry schabu panierowane w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiany kolor z obu stron.

  4. Jeżeli kotlety będą już gotowe, nakładamy na nie uduszone pieczarki z papryką i cebulą.

  5. Posypujemy żółtym, startym serem.

  6. Smażymy pod przykryciem aż rozpuści się ser.

  7. W między czasie gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odlewamy z wody, odparowujemy

  8. Robimy mizerię z ogórków.

  9. Ugotowane ziemniaki nakładamy na talerze, obok układamy usmażony kotlet, mizerię i papryczkę czereśniową. Posypujemy świeżym koprem.


  10. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń