Do góry

Dodatki Przepis na:

kotlet wołowy

kotlet wołowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2543

Dodano:

Odsłon: 2256

Proste i ekstremalnie ekspresowe w wykonaniu kotlety. 5-składników i gorący grill. Nic więcej nie potrzeba.

Składniki

  • 900 g wołowiny zmielonej
  • majeranek
  • 2 jaja
  • sól
  • pieprz
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Grill rozgrzewam do maksimum /mam możliwość funkcjonowania tylko na elektrycznym/.

    Wszystkie składniki na kotlety wkładam do miski. Mieszam dokładnie do połączenia.

    Nie podaję ilości przypraw - każdy ma swój smak. Zazwyczaj solę bardzo dużo, ale w przypadku burgerów minimalizuję ilość przypraw. Dobra wołowina nie potrzebuje ich za dużo. Stosuję też zasadę, że na klasyczną bułkę przygotowuję kotlet ze 100 g wołowiny.

    Z mieszanki wołowej formuję kotlety, wrzucam na grill i czekam chwilę. Przy maksymalnym rozgrzaniu to może ze 3-4 minuty z każdej strony? Ciężko mi to określić, bo po prostu obserwuję mięso - nie każde mielone jest takie samo, różna jest zawartość tłuszczu. Jak źródło mięsa jest pewne, to może być prawie surowe. Co kto lubi.

    Jak by nie było - trzeba się sprężać i działać szybko. I nie zmarnować mięsa przez jego przegrillowanie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń