Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety cielęce

Kotlety cielęce

Autor:

Przepisów i artykułów: 810 Ocena: 15781

Dodano:

Odsłon: 447

Przepis na sznycle wiedeńskie. Ale ja nie miałem szynki cielęcej. Powstał przepis wzorowany. PS : trudne mięso. Podałem z młodymi ziemniakami okraszonymi cebulką duszona na maśle ze śmietaną zredukowaną.

Składniki

  • 500 g cielęciny
  • 2 jajka
  • 200 g sklarowanego masła
  • 80 g masla
  • kilka łyżek mąki
  • szklanka tartej bułki
  • sól
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cielęcinę rozbiłem najpierw je po nacinając ( brzegi ). Grubość pożądana 3-4 mm.
    Tak rozbite kotlety panierowałem w mące, jajku i bułce tartej. Przed panierowaniem osuszyłem płaty cielęciny papierowym ręcznikiem, posoliłem je. Po panierowaniu warto strząsnąć z kotletów nadmiar mąki i bułki ( zbyt gruba panierka to zbędne kalorie ). Na koniec docisnąłem panierkę dłonią, aby drobinki bułki nie osypywały się na patelnię.
    Na patelnię wlałem oliwę w ilości takiej, aby kotlety pływały w nim. Jak tłuszcz rozgrzał się, przyrumieniłem kotlety z obu stron po 5 min . Zmniejszyłem ogień, położyłem na każdym plasterek masła, przykryłem patelnię , zostawiając szparkę. Po 5 minutach przewróciłem kotlety, przykryłem aby doszły , następne 5 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 04 maja sa na pewno smaczne choc duzo mniejsze od oryginalnego sznycla wiedenskiego, który jest wiekszy od talerza :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń