Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety drobiowe w gęstym sosie pieczarkowym

Kotlety drobiowe w gęstym sosie pieczarkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 363 Ocena: 1904

Dodano:

Odsłon: 285

Kotlety z fileta drobiowego podane w sosie pieczarkowym na bazie śmietany. Doskonale smakują z ryżem, kaszą lub pieczywem.

Składniki

  • filety z kurczaka /podwójne/ 2 szt
  • pieczarki 40 dag
  • śmietana 18% 400 ml
  • cebula 1 szt
  • masło 2 łyżki
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • mielona papryka słodka do smaku
  • mielona papryka ostra do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, rozcinamy na kotlety i nacieramy solą, pieprzem i paprykami. Odstawiamy na 30 min. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kotlety na złoty kolor z obu stron.

  2. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na ćwiartki lub ósemki /w zależności od wielkości/ Cebule obieramy i kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i podsmażamy do czau aż stanie się szklista. Do cebuli dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kiedy pieczarki będą miękkie dodajemy śmietanę /18% do sosów/ i zagotowujemy. Mieszając gotujemy krótką chwilę.
    Kotlety drobiowe podajemy polane sosem z dodatkiem kaszy, ryżu lub pieczywa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń