Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety gryczane

Kotlety gryczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 2161

Dodano:

Odsłon: 1660

Ukochana kasza gryczana w nowej (dla mnie) odsłonie - byłem bez pomysłu jeszcze w trakcie jej próżenia, a miałem 30 minut, by przygotować obiad - udało się!!! Oceńcie sami.

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na suchą patelnię wsypać kaszę - prażyć do momentu, aż poczujemy zapach. Wlać 2 łyżki oliwy, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę zasmażać. Podlać wodą (uwaga - pryska!), wsypać posiekaną nać selera, kostkę rosołową i dusić, często mieszając ok. 15 min. (aż kasza będzie miękka) - w razie potrzeby uzupełniać wodę.

  2. Tak przygotowaną kaszę wsypać do miski i wystudzić (parapet za oknem przy takiej temperaturze - wystarczy 1 min.). Następnie dodać serek, jajko i mąkę oraz przyprawy (uważać ze solą, bo kostka rosołowa jest słona) i wymieszać na lekko klejące ciasto.

  3. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy i nakładać łyżką ciasto, lekko spłaszczając, by nadać odpowiedni, w miarę płaski kształt. Smażyć ok. 3 min z każdej strony.

  4. Podawać ze surówką z kiszonej kapusty lub papryką marynowaną.

  5. To już tylko hipoteza, bo nie miałem czasu, by wypróbować, ale do tych kotletów nadawałby się sos z zielonego pieprzu lub grzybowy (oczywiście nie z paczki...)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Hesia 24 stycznia 2013 Robiłam kiedyś podobne kotleciki. Tylko kaszę najpierw gotowałam w bulionie. Pycha. I sos grzybowy z własnoręcznie uzbieranych borowików lub podgrzybków.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń