Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety jaglane z pieczarkami w sosie pomidorowym

Kotlety jaglane z pieczarkami w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 269 Ocena: 3590

Dodano:

Odsłon: 217

zdjęcie niezbyt udane, ale kotlety naprawdę smaczne, w 100% wegetariańskie, smakowały nawet mięsożercom :)

Składniki

  • kasza jaglana 1 szkl
  • pieczarki ok 50 dag
  • cebula 1 szt
  • olej
  • jajko 1 szt
  • bułka tarta
  • jarzynka, sól, pieprz
  • sos: cebula kawałek
  • czosnek 1 ząbek
  • bulion warzywny
  • mąka
  • olej
  • koncentrat pomidorowy
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. kaszę jaglaną zalać gorącą wodą, odcedzić, przepłukać zimną, potem znów gorącą i zimną (te zabiegi po to, żeby nie była gorzka), zalać gorącą wodą, dodać łyżkę jarzynki, gotować na małym ogniu do miękkości, w czasie gotowania woda musi odparować, kasza powinna być sucha, wystudzić,
    2. pieczarki umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, na oleju poddusić pokrojona w drobna kosteczkę cebulę, dodać pieczarki, dusić do odparowania wody, wystudzić,
    3. połączyć zimna kaszę z pieczarkami, dodaj jajko, doprawić pieprzem i solą, formować kotlety, obtaczać w bułce tartej, smażyć na małym ogniu, na oleju,
    4. cebule i czosnek pokroić, poddusić na oleju, dodać bulion warzywny i koncentrat, gotować ok 20 min, zaprawić mąką, doprawić do smaku, ja swój sos zmiksowałam, był idealnie gładki,
    podawać z surówka,




    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 12 stycznia Coś dla mnie:)Pycha! A zdjęcie?Dla mnie super:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń