Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety mielone

Kotlety mielone

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 343

Dodano:

Odsłon: 1737

Przepisów na kotlety mielone jest tyle, ile jest domów, ale każdy taki przepis wprowadza swoją drobną charakterystyczną i pyszną zmianę. Tak i ja dziś zapraszam na moją wersję kotletów mielonych, ze smażoną cebulką, ziołami i tartym serem grana padano. :-)

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 bułka czerstwa
  • 1 jajko
  • trochę sera grana padano do starcia
  • 2 łyżeczki soli
  • pieprz, oregano, majeranek, szczypta cukru
  • oliwa
  • olej kokosowy
  • bułka tarta
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od pokrojenia cebuli w bardzo drobną kostkę. Najlepiej to wychodzi w blenderze. Potem tę cebulkę smażymy na oliwie wraz z oregano i majerankiem. Na końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
    Mięso mielimy.
    Czerstwą bułkę zalewamy wodą.
    Do miski z mielonym mięsem wbijamy całe jajko, sypiemy sporo pieprzu, 2 łyżeczki soli, sypiemy jeszcze trochę majeranku i oregano, dodajemy odciśniętą z wody bułkę, dodajemy usmażoną i wystudzoną cebulkę, na to wszystko ścieramy ser grana padano na tarce o drobnych oczkach i wszystko mieszamy. Formujemy kotleciki zwilżonymi rękami, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju kokosowym po kilka minut na każdej stronie. Z podanych proporcji wychodzi ok. kilkunastu kotletów. Są aromatyczne, chrupiące, przepyszne. Serdecznie polecam :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń