Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety mielone inaczej

Kotlety mielone inaczej

Autor: Orionka

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 567

Dodano: 06.07.2016

Odsłon: 54618

Mielone robię na różne sposoby. Zazwyczaj są to moje spontaniczne wariacje uzależnione od tego co akurat mam dostępnego w kuchni. Tak było i tym razem. Okazało się, że nie mam kajzerki do namoczenia i dodania do mięsa. Chwila niepewności co dodać do mięsa i mój wzrok padł na paczkę talarków Lajkonika :) Jeszcze kilka innych dodatków i tak oto wyszły smaczne i nieszablonowe mielone.

Składniki

  • 250 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 3 garście talarków Lajkonik
  • 3 łyżeczki sosu curry
  • Pęczek natki pietruszki
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na złoto na oleju.
    Talarki wkładam do woreczka i na desce wałkuję wałkiem aż dosyć drobno je pokruszę.
    Natkę pietruszki siekam drobno.
    Do miski wkładam mięso, dorzucam rozdrobnione składniki, jajko, słonecznik, sos curry. Doprawiam suszoną papryką oraz solą i pieprzem.
    Teraz wszystkie składniki wyrabiam drewnianą łyżką na jednolitą, zwięzłą masę. Jeśli jest za twarda dodaję trochę mleka. Gdyby była za wolna można dorzucić pokruszonych talarków, płatków jaglanych, lub co kto woli.

  2. Z masy formuję średniej wielkości kotlety. Nie panieruję. U mnie wyszło sześć. Smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony aż będą rumiane i odpowiednio usmażone.

  3. Po wyłączeniu kuchenki przykrywam patelnię i na 5 minut zostawiam kotlety aby „odpoczęły”. Podałam z młodymi ziemniaczkami i surówką z marchewki i jabłka.
    Przepis na surówkę za chwilę :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń