Dania główne Przepis na:
KOTLETY MIELONE W SOSIE GRZYBOWYM

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 18099
Dodano: 11.02.2009
Odsłon: 10645
Często gotujemy obiad na dwa dni ale drugiego dnia nie zawsze mamy ochotę na to samo danie. Można je podac w innym wydaniu, tak jak kotlety mielone.
Składniki
- mięso mielone (wieprzowo-wołowego), 0,5 kg
- bułka czerstwa namoczona w mleku, 1
- Jaja, 2
- mąka ziemniaczana, 1 płaska łyżeczka
- sól, pieprz ziołowy
- olej do smażenia
- SOS GRZYBOWY: suszone grzyby, 8
- masło, 2 dkg (łyżka)
- mąka, ok. 1 łyżki
- Zamiast masła i mąki można użyc gotowej zasmażki w granulkach.
5-6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Mięso z jajami, mąką i odciśniętą bułką dokładnie wyrobić. Przyprawić solą i pieprzem. Formować kotlety i smażyć na zloty kolor. Przygotowac sos: grzyby ugotowac, drobno posiekac. Zrumienic mąkę z masłem, rozprowadzic wywarem z grzybów, grzyby, zagotowac, przyprawic solą i pieprzem. Kotlety podawać polane sosem z ziemniakami lub ryżem i surówką. Smacznego.
Komentarze do przepisu (2)

oldzi10 07 marca 2009Zgłoś do usunięcia
Nie każdy robi kotlety mielone w identyczny sposób ja znam inny.zamiast zaglądać na tą stronę proszę ugotować wodę!8 Kto głosował? | Odpowiedz

killbill 12 lutego 2009Zgłoś do usunięcia
Mysle ze przepis na kotlety mielone zna kazdy:) to tak jakby dodac przepis na ugotowanie wody:) moglaby pani chociaz dac przepis na ten sos grzybowy:)0 Kto głosował? | Odpowiedz