Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety mielone z boczniaków

Kotlety mielone z boczniaków

Autor:

Przepisów i artykułów: 1815 Ocena: 41752

Dodano:

Odsłon: 11746

Lubicie zaskakiwać swoich najbliższych nowymi potrawami? Jeśli tak, to ten przepis jest dla Was idealny.

Składniki

  • 250 g boczniaków
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 jajko
  • 1 bułka
  • mleko
  • 1 cebula
  • bułka tarta
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Boczniaki gotujemy pół godziny w bulionie warzywnym. Odcedzamy, osuszamy.
    Bułkę moczymy w mleku, mielimy razem z boczniakami (największe oczka).
    Cebulę siekamy, podsmażamy na maśle (1 łyżka) , dodajemy do grzybów.
    Do masy dodajemy żółtko, 2 łyżki bułki tartej, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrabiamy.
    Białko jajka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy, delikatnie łączymy.
    Z masy formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym maśle wymieszanym z olejem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (26)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń