Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety mielone z ryżem

Kotlety mielone z ryżem

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 15568

Dodano:

Odsłon: 17132

Takie kotleciki przyrządzam bardzo często, bo lubię połączenie ryżu, papryki i mięsa. Polecam też zioła, najlepiej świeże – posiekać i dodać do masy mięsnej – pycha!!!

Składniki

  • 1/2 kg mięsa mielonego (np. z indyka)
  • 1 szklanka gotowanego ryżu
  • 1 czerwona papryka
  • 2 nieduże cebule
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • panierka: 1 rozkłócone jajko i bułeczka tarta
5-6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do mięsa dodaję ryż, drobno posiekane: cebulkę, czosnek i paprykę. Wszystko dobrze mieszam.

  2. Następnie dodaję jajko i przyprawy. Ponownie mieszam.

  3. Z mięsnej masy formuję kulki. Zanurzam je w rozkłóconym jajku, a potem obtaczam w bułeczce tartej. Kładę na rozgrzany tłuszcz na patelnię, lekko je spłaszczam. Smażę na złoto z obu stron.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń