Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety pod nie typową pierzynką

Kotlety pod nie typową pierzynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 397 Ocena: 3194

Dodano:

Odsłon: 581

Bardzo smaczne kotlety, można powiedzieć że trzy w jednym, mięso ,warzywa i ziemniaki a to wszystko w jednym wykonaniu.

Składniki

  • ½ kg schabu
  • 2 pomidory
  • 5 ziemniaków
  • 5 dag masła
  • ¾ szk. mleka
  • 15 dag pieczarek
  • Sól
  • Pieprz
  • Cebula
  • Olej do smażenia
  • 15 dag sera żółtego
  • Jajko
  • Mąka pszenna do obtoczenia
  • ½ pęczka szczypiorku
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Schab kroimy w plastry i rozbijamy.

  2. 2. Doprawiamy pieprzem oraz solą.

  3. 3. Zieminiaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
    4. Cebulę obieramy drobno siekamy i prużymy na rozgrzanym oleju.

  4. 5. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki.

  5. 6. Doprawiamy pieprzem oraz solą.

  6. 7. Mięso zanurzamy w roztrzepanym widelcem jajku.

  7. 8. Obtaczamy w mące.

  8. 9. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  9. 10. Pomidory kroimy w plastry.

  10. 11. Kładziemy na mięsie.

  11. 12. Na pomidorach rozprowadzamy farsz z pieczarek.

  12. 13. Ziemniaki tłuczemy, tłuczkiem do ziemniaków .

  13. 14. Dodajemy masło.

  14. 15. Następnie wlewamy mleko i mieszamy razem.

  15. 16. Wykładamy na grzyby.

  16. Smarujemy cienko majonezem.

  17. 18. Ser ścieramy na tarce o dużych oczach.
    19. Posypujemy kotlety.

  18. 20. Zapiekamy 30 minut w 180˚C.
    21. Przed podanie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
    22. Kotlety gotowe.
    23. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń