Do góry

Śniadania Przepis na:

Kotlety "Resztkowe" z ziemniaków

Kotlety Resztkowe z ziemniaków

Autor:

Przepisów i artykułów: 562 Ocena: 10041

Dodano:

Odsłon: 8049

Mięciutkie kotlety z resztek. Ziemniaki z obiadu, por z tarty i śledź.

Składniki

  • ugotowane ziemniaki 320 g
  • płat śledziowy 80 g
  • por przesmażony 45 g
  • mąka pszenna 80 g
  • 1 małe jajko
  • pieprz, sól
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wychodzi 6 sporych kotletów.
    Por może być w połowie zielony, i lekko przesmażony z odrobiną soli i pieprzu. Śledzia lekko opłukać w solanki i pokroić w 3 cm paski. Potem razem z ziemniakami i przesmażonym porem rozdrabniamy w robocie kuchennym.
    Dodajemy roztrzepane jajko i mąkę, chwilę miksujemy.
    Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.
    Masa jest dość luźna, ale taka powinna być.
    Łyżką nabieramy masę, przekładamy na półmisek z bułką tartą, delikatnie obtaczamy w bułce.
    Nie przejmujmy się że ciasto lekko się rozchodzi, ważne jest aby dobrze dociskać i uformować kotlet.
    Na początek proponuję uformować mniejszy kotlet, usmażyć i sprawdzić smak i konsystencję.
    Kotlet po usmażeniu powinien być dość miękki.

  2. Kotlety smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
    Wychodzą mięciutkie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń