Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety rybne

Kotlety rybne

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28003

Dodano:

Odsłon: 16

Sprawdzony przepis na "Kotlety rybne"

Składniki

  • 3 filety z ryby morskiej (np. z dorsza) po 15-20 dag
  • 3 szklanki purée ziemniaczanego
  • 3 łyżki masła
  • 2 jajka
  • olej
  • bułka tarta
  • mielona słodka papryka
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Czas ok. 35 min; porcja – 360 kcal, cena 1,40 zł.

  2. Smak kotletów rybnych możesz dowolnie zmieniać, dodając do masy przesmażoną cebulę, posiekany czosnek, musztardę, a także ulubione przyprawy oraz suszone lub świeże zioła: natkę, koperek, szczypiorek.

  3. Filety (bez skóry) umyj starannie, a następnie ugotuj na parze do miękkości (około 15 minut). Jeśli używasz mrożonych filetów, czas gotowania wydłuży się o kilka minut.

  4. Ugotowane filety przestudź, rozdrobnij widelcem w misce. Dodaj 3 szklanki ugotowanych wcześniej i zmiksowanych na gładkie purée ziemniaków, wymieszaj.

  5. Do powstałej mieszanki dodaj 3 łyżki masła. Wbij całe jajka. Dodaj tyle bułki tartej, by powstała dość zwarta masa, z której da się formować kotleciki.

  6. Masę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką (kotlety powinny być dość pikantne i wyraziste w smaku). Uformuj 8 owalnych kotletów, obtocz je w kilku łyżkach bułki tartej, lekko spłaszcz i odstaw na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Kładź kotlety i smaż z dwóch stron na złoty kolor (ok. 15 minut).

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń