Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kotlety ryżowe"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 719
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 1854
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 719
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 1854
Składniki
<strong>Na marchewkowe piure:</strong>
40 dag marchewki, 2 łyżki masła, sól, pieprz czarny drobno mielony oraz ziołowy.
<strong>:</strong>
Oba rodzaje ryżu gotuj w osobnych rondlach na sypko, po ugotowaniu przerzuć na sito, aby ewentualnie osączyć z nadmiaru wody, odstaw do ostygnięcia.
Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Marchewki dokładnie oskrob i opłucz. Duże marchewki pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli są małe – ugotuj je w całości w osolonej wodzie.
Kilka niewielkich gałązek majeranku odłóż do dekoracji, resztę drobno posiekaj. Ostudzony ryż przełóż do miski, połącz z posiekaną cebulą. Następnie dodaj bułkę tartą, siekany majeranek, jajko, sól, pieprz i wymieszaj. Następnie odstaw masę ryżową w chłodne miejsce.
Ugotowane marchewki wyjmij z wywaru, ostudź i zmiksuj blenderem, przetrzyj przez grube sito lub zetrzyj na tarce. Piure z marchewki połącz z masłem, dopraw solą oraz obydwoma rodzajami pieprzu.
Z masy ryżowej formuj kotleciki. Smaż je na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Gotowe kotleciki podawaj z ciepłym piure z marchewki, udekorowane gałązkami świeżego majeranku.
<strong>: 70 minut Porcja: 320 kilokalorii</strong>
Zbyt kleistą masę na kotlety zagęści dodatek bułki tartej.Źródło: Świat i Ludzie