Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety ryżowe

Kotlety ryżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 119 Ocena: 1007

Dodano:

Odsłon: 2302

Bardzo uniwersalne kotleciki. Można je jeść solo lub w duecie np. z kiszonym ogórkiem i sosem grzybowym, albo w towarzystwie ulubionych surówek. Znakomicie będą się również komponować z gulaszem. Proste, szybkie i pyszne !

Składniki

  • 1 szklanka ryżu
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 1 jajo surowe
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka jarzynki ( najlepiej bez soli )
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy ryż i często mieszając podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Następnie zmniejszamy ogień i, ostrożnie, bo pryska, wlewamy 1,5 szklanki gorącej, przegotowanej wody. Wsypujemy jarzynkę, najlepiej domowej roboty lub tą zakupioną w sklepie i mieszamy delikatnie. Przykrywamy pokrywką i na wolnym ogniu gotujemy ryż. Sprawdzamy po jakimś czasie czy ryż wchłonął wodę. Jeżeli jest jeszcze twardy dolewamy trochę gorącej wody. I tak aż do miękkości ryżu. Uważamy jednak, aby nie przesadzić z ilością wody. Ryż musi być kleisty, ale nie rzadki.

  2. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę i szklimy do miękkości na maśle. Mieszamy z gotowym ryżem, odstawiamy do wystygnięcia.

  3. Po wystudzeniu kroimy drobno lub ścieramy na tarce ugotowane jajka, dodajemy do ryżu wraz z surowym jajkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Formujemy mokrymi dłońmi kotlety, obtaczamy w bułce i smażymy w dość dużej ilości dobrze rozgrzanego oleju. Gotowe kotlety odsączmy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionymi sosami i surówkami.



Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń