Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kotlety schabowe z kostką w rozmarynie"
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 76
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 81
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 76
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 81
Składniki
Kotlety opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Mięso oprósz solą oraz pieprzem. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z oliwą i skórką z cytryny. Gałązki ziół opłucz, osusz. Oderwij listki bazylii oraz igiełki rozmarynu. Zioła drobno posiekaj i dodaj do czosnkowej oliwy. Kotlety posmaruj z obu stron przygotowaną marynatą. Ułóż na talerzu. Przykryj kawałkiem folii i wstaw do lodówki na ok. 3 godzin.
Mąkę wymieszaj z odrobiną soli. Zamarynowane kotlety oprósz mąką. Na patelni rozgrzej olej. Włóż mięso. Smaż po 2–3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu kotlety przełóż na papierowy ręcznik, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Kotlety schabowe w rozmarynowej marynacie podawaj najlepiej z grzankami czosnkowymi oraz sałatką z sezonowych warzyw. Gotowe danie posyp grubo mielonym czarnym pieprzem. Udekoruj gałązkami rozmarynu i bazylii.Źródło: Naj