Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety schabowe z siemieniem lnianym

Kotlety schabowe z siemieniem lnianym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2086 Ocena: 46780

Dodano:

Odsłon: 355

To chyba jedne z najbardziej popularnych kotletów na naszych stołach. Częściowo wyparte przez filety kurczaka, od jakiegoś czasu powracają do łask. Dla nas idealne są te z kością i nie rozbite. No i oczywiście, smażymy tylko na smalcu.

Składniki

  • 2 kotlety schabowe z kością
  • 500 ml mleka 3,2%
  • 2 cebule
  • 5 łyżek mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki brązowego siemienia lnianego
  • sól, pieprz
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kotlety nakłuwamy, nacieramy solą i pieprzem, marynujemy w mleku z dodatkiem cebuli. Najlepiej to zrobić dzień wcześniej, ale kilka godzin też w zupełności wystarczy.
    Mięso wyjmujemy z mleka, lekko osuszamy papierowym ręcznikiem. Obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku z dodatkiem mleka i na koniec w bułce tartej wymieszanej z ziarnami lnu.
    Smażymy na rozgrzanym smalcu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 04 sierpnia Z kością i na smalczyku - najlepsze! <3 Podoba mi się wersja z dodatkiem siemienia :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń