Do góry

Przekąski Przepis na:

Kotlety serowo-ziemniaczane

Kotlety serowo-ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 334 Ocena: 3355

Dodano:

Odsłon: 1210

Ta potrawa to takie placki/kotlety, czyli nieco ulepszona wersja placków ziemniaczanych...ale równie smaczna ;)

Składniki

  • ziemniaki ugotowane 1000 g
  • jaja 5 szt
  • ser żółty 100 g
  • sól morska 1 łyżeczka
  • przyprawa do ziemniaków 1/2 łyżeczki
  • zielona cebulka 3-4 szt
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • tłuszcz do smażenia
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach z dodatkiem soli, następnie odcedzić, ostudzić i obrać. Ostudzone ziemniaki ugniatamy, dodajemy starty ser, pokrojoną cebulkę, przyprawy i 2 jaja, mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną.

  2. Z gotowego ciasta formujemy kotleciki i panierujemy w mące, jaju i bułce tartej. Smażymy na tłuszczu na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku. Możemy podawać np. z sosem czosnkowym.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń