Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kotlety w cieście z sosem pieczarkowym"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 177
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 177
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
Pieczarki i paprykę oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i drobno pokrój. Pietruszkę posiekaj. Przygotuj sos.
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż pieczarki. Następnie dodaj mąkę i całość zalej śmietaną. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Duś na wolnym ogniu przez około 10 minut. Odstaw patelnię i poczekaj, aż sos wystygnie.
Mielone mięso włóż do miski. Dodaj jedno żółtko, paprykę, cebulę i pietruszkę. Następnie wymieszaj z 4 łyżkami sosu pieczarkowego. Wsyp trochę soli oraz pieprzu (możesz dodać ulubione zioła).
Wszystko dokładnie wymieszaj. Uformuj kotlety, a potem zawiń według instrukcji poniżej i upiecz. Danie podawaj polane sosem z fasolką szparagową i pieczonymi ziemniakami.
Przepis na kotlety wellington
Ciasto francuskie rozmroź. Następnie rozwałkuj na cienki placek i pokrój je nożem na 4 prostokąty jednakowej wielkości. Z masy uformuj 4 większe kotlety i każdy z nich owiń kawałkiem ciasta.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej kotlety „szwem” do spodu. Następnie żółtko dokładnie wymieszaj z przyprawami i posmaruj nim ciasto.
Całość posyp sezamem. Blachę z kotletami wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 190° C przez około 35 minut. Po tym czasie zapałką sprawdź czy mięso jest dobrze upieczone.Źródło: Na żywo