Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety warzywne - mix kalafiora z selerem

Kotlety warzywne - mix kalafiora z selerem

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 1014

Dodano:

Odsłon: 19995

Smaczne, mięciutkie kotleciki dobre jako propozycja na obiad lub ciepłą kolację

Składniki

  • 1 mały kalafior
  • 1 średni seler
  • 2 małe cebule - białe lub czerwone
  • szczypiorek, koperek
  • jajko
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • łyżka masła
  • olej do smażenia
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kalafiora dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy do miękkości w lekko posolonej wodzie. Selera obieramy, płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Oba warzywa odcedzamy i studzimy.
    Cebule kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle. Studzimy.
    Kalafiora i selera rozgniatamy widelcem bądź tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy cebulkę, jajko, pokrojony szczypiorek, koperek i tyle bułki tartej aby masa była na tyle zwięzła aby można było uformowac kotlety. Masę wyrabiamy doprawiając wcześniej solą i pieprzem.
    Z tak przygotowanej masy formujemy plaske kotlety i obtaczamy je w bułce tartej - u mnie bułka tarta ze złocistym lnem mielonym.
    Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anulka38 26 maja 2015 uwielbiam selera i kalafior to musi być pyszne

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń