Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety winne z udźca wołowego

Kotlety winne z udźca wołowego

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6686

Dodano:

Odsłon: 23

Wypróbowany przepis na "Kotlety winne z udźca wołowego"

Składniki

  • 600 g udźca wołowego
  • około 3 łyżek oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 150 ml czerwonego wina
  • świeży tymianek
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • zasmażka błyskawiczna wedle potrzeby
  • 600 g brokuła
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. CZAS PRZYGOTOWANIA: około 110 minut

  2. Mięso opłukać i osuszyć. Pokroić w plastry i lekko je rozbić. Rozgrzać olej w głębszej patelni. Kłaść kotlety, smażyć je z obu stron. Kotlety zdjąć z patelni, sos zachować. Cebulę, czosnek i marchew obrać i drobniutko pokroić. Warzywa wsypać do wysmażonego sosu i podsmażyć, czasem zamieszać.

  3. Do warzyw dołożyć mięso. Podlać winem. Dodać kilka gałązek tymianku, liście laurowe, doprawić pieprzem i solą. Mięso z warzywami dusić na małym ogniu. Wedle potrzeby podlewać wodą. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć z patelni. Trzymać w cieple.

  4. Z sosu wyjąć gałązki tymianku i listki laurowe. Sos z warzywami zmiksować blenderem lub zagęścić zasmażką błyskawiczną. Brokuły oczyścić, podzielić na różyczki. Gotować 4-5 minut w osolonym wrzątku. Odcedzić. Na talerzach ułożyć kotlety. Polać je sosem. Udekorować gałązkami tymianku. Podawać z brokułami i ewentualnie z gotowanymi ziemniakami.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń