Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kotlety wołowe w sosie curry"
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 582
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 194
Polecam.
Odsłon: 924
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 250
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 582
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 194
Polecam.
Odsłon: 924
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 250
Składniki
Natkę opłucz, osusz, trochę odłóż do dekoracji, resztę posiekaj. Buraczki pokrój w kosteczkę. Główkę czosnku oczyść, przekrój wzdłuż na pół. Jedną połowę czosnku podziel na ząbki, obierz je i posiekaj. Mięso przełóż do miseczki, dodaj jajko, buraczki oraz posiekaną natkę i czosnek.
Masę przypraw do smaku solą i pieprzem. Dobrze wyrób. Z mięsnej masy uformuj małe okrągłe kotleciki, lekko spłaszcz je dłonią.
Szalotki obierz, pokrój w kosteczkę. W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Mocno zrumień na nim pozostały czosnek. Dodaj szalotki i krótko razem podduś. Potem dołóż pastę curry. Wlej bulion oraz śmietanę. Sos gotuj 4–5 minut, często mieszając.
Na patelni rozgrzej pozostały olej. Włóż frykadelki i smaż je na średnim płomieniu przez 10-12 minut. Ogórki umyj, wytrzyj, pokrój w słupki. Sos curry przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Zmiksuj na gładko. Do sosu włóż frykadelki. Obłóż ogórkami. Danie udekoruj odłożoną natką. Podawaj z ryżem.
35 minut, 1 porcja 710 kcalŹródło: Tina