Do góry

Przekąski Przepis na:

Kotlety z cukinii i kaszy jaglanej

Kotlety z cukinii i kaszy jaglanej

Autor:

Przepisów i artykułów: 224 Ocena: 2542

Dodano:

Odsłon: 951

Trwa sezon na cukinię i trzeba z tego korzystać. Dziś proponuję wegetariańskie kotlety jaglano-warzywne, smaczne i zdrowe. Mogą być świetnym dodatkiem do sałatek. Polecam.

Składniki

  • 2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 średnia cukinia
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 jajka + 1 do panierowania
  • 1 pęczek pietruszki
  • 2 szklanki otrąb (pszenne, owsiane)
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra
  • sałata
  • kilka łyżek oleju kujawskiego
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ugotowaną i odcedzoną kaszę jaglaną przygotować w jednej misce.
    Do drugiej miski zetrzeć (na tarce o dużych oczkach) cukinię. Posolić i poczekać kilkanaście minut aż puści sok. Dodatkowo jeszcze mocno ją wycisnąć. Sok odlać. Do cukinii dodać drobno pokrojona cebulę, przepuszczony przez praskę czosnek, pokrojoną natkę pietruszki. Wbić dwa jajka. Dodać przyprawy, kaszę i jedną szklankę otrąb. Wymieszać masę i formować kotlety. Obtaczać je w jajku i otrębach. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Półmisek udekorować sałatą. Ułożyć na nim kotlety.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń