Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety z kalafiora i marchewki

Kotlety z kalafiora i marchewki

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 1988

Dodano:

Odsłon: 202

Pyszne kotlety warzywne. Wystarczy do nich dodać surówkę i jest świetny obiad. Z podanych proporcji powinno wyjść 10-12 kotletów.

Składniki

  • 1 średni kalafior
  • 3 średnie marchewki
  • 2 jajka wiejskie
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 szkl. otrąb pszennych
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona
  • kilka łyżek oleju kujawskiego do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Marchewki obrać. Kalafior podzielić na różyczki. Obydwa warzywa ugotować w osolonej wodzie. Cebule, papryczki, czosnek drobno pokroić
    i poddusić na oleju. Ugotowany kalafior i marchewki zmiażdżyć ubijakiem do ziemniaków. Dodać jajka, przyprawy, warzywa podduszone na oleju, pokrojoną natkę pietruszki i jedną szklankę otrąb. Wyrobić masę. Formować kotlety. Obtaczać w otrębach i smażyć na oleju z obu stron.
    Podawać z wybraną surówką. U mnie była z cukinii, marchewki i jabłka.
    Można dodać jeszcze jakiś sos np. czosnkowy. Nie jest to jednak konieczne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń