Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Często planując jakieś dania biorę pod uwagę te produkty, które nie zostały w pełni wykorzystane do innych dań. I tak też było w tym przypadku. Do bigosu zużyłam pół główki kapusty. A co z drugą połową? Ano zrobiłam kotleciki :) I jeszcze mi coś zostało na łazanki ;) Wspomnianą w przepisie przyprawę ziołowo-warzywną z pieczarkami można pominąć ale warto się w taką zaopatrzyć bo fajnie podkręca smak różnych potraw. Można też po prostu do kotletów dodać kilka podsmażonych pieczarek
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
Kapustę ugotowałam na parze. Po wystudzeniu drobno posiekałam. Jeśli będziecie gotować kapustę w wodzie przez jej pokrojeniem trzeba ją odcisnąć z wody.
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyłam na złoto na odrobinie oleju. Podczas smażenie cebuli dodałam do niej mielony kminek. Do posiekanej kapusty dodałam podsmażoną cebulę, jajko, sos sojowy, posiekany świeży tymianek, przyprawę ziołowo-warzywną z pieczarkami, zmielone płatki owsiane i zmielone siemię lniane. Płatki i siemię można zastąpić tartą bułką. Doprawiam solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszam. Otrzymaną masę odstawiam na co najmniej 15 minut aby dobrze się związała.
Po tym czasie formuję małe kotleciki i obtaczam w panierce. U mnie to była bułka tarta wymieszana z otrębami pszennymi. Smażę na złoty kolor po kilka minut z każdej strony na niewielkiej ilości oleju. Z podanych proporcji wyszło mi 8 kotlecików.