Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety z kaszy jaglanej

Kotlety z kaszy jaglanej

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 18856

Dodano:

Odsłon: 14530

Uwielbiam kaszą jaglaną. To chyba moja ulubiona -ze wszystkich kasz najbardziej ta przypada mi do gustu. Dlatego też próbuję włączać ją w różne przepisy i dzisiaj proponuję kotleciki z kaszy jaglanej z dodatkiem pieczarek.

Składniki

  • 1 kubek kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • bułka tarta do opanierowania kotletów
  • 1 marchewka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka papryki slodkiej
  • szczypiorek
  • 5-6 pieczarek
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. W garnku zagotowałam 2 szklanki wody. Wsypuję kaszę. Gdy zacznie się gotować, dodaję łyżkę masła i na małym ogniu gotuję ją około 20 minut.

  2. Pozostałe masło roztapiam na patelni, wrzucam drobno posiekaną cebulkę i podsmażam. Dodaję drobno pokrojone pieczarki i startą na małych oczkach marchewkę. Podlewam mniej więcej kubkiem wody i duszę do miękkości. Doprawiam solą, pieprzem i papryką.

  3. W misce mam już ugotowaną kaszę. Dokładam przestudzoną nieco zawartość patelni i mieszam. Wbijam jajko i dodaję posiekany szczypiorek – ponownie mieszam. Jeżeli masa jest zbyt rzadka można dodać łyżkę bułki tartej.

  4. Formuję na dłoni kotleciki, lekko je spłaszczam i obtaczam w bułeczce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju na złoto z obydwu stron. Kotleciki mają lekko chrupiącą skórkę, a w środku są mięciutkie, pachnące, delikatne.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń