Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety z kaszy jaglanej i kalafiora

Kotlety z kaszy jaglanej i kalafiora

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 182

Dodano:

Odsłon: 8239

Próbowałam swoim domownikom przemycić trochę kalafiora... Udało się, choć nie wszystkim ;)

Składniki

  • Składniki na 6 sztuk:
  • 1 średni kalafior (ok 450g po obraniu)
  • ⅓ szklanki kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej + do panierowania
  • Sól, pieprz do smaku
  • Ząbek czosnku
  • 250ml bulionu warzywnego
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • Olej rzepakowy do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kalafiora obieramy, dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
    Przelaną wrzątkiem kaszę jaglaną wrzucamy na gotujący się bulion, zmniejszamy ogień i gotujemy do całkowitego wchłonięcia płynu, pilnując i mieszając, by się nie przypaliła.
    Przestudzonego kalafiora rozdrabniamy blenderem lub widelcem. Łączymy z kaszą jaglaną, posiekaną natką pietruszki, jajkiem, łyżką bułki tartej i przyprawami (czosnek przeciskamy przez praskę lub drobniutko siekamy).
    Wyrabiamy gładką masę. Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń