Do góry

Przekąski Przepis na:

Kotlety z komosy ryżowej

Kotlety z komosy ryżowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 1962

Dodano:

Odsłon: 138

Smaczna, wartościowa przekąska. Podane z ziemniakami, kaszą czy ryżem mogą być daniem obiadowym. Z podanych proporcji powinno wyjść 7-8 kotletów.

Składniki

  • 100 g komosy ryżowej
  • 2 marchewki niezbyt duże lub 1 duża
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka wiejskie
  • 3/4 szkl. otrąb pszennych
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, papryka ostra, pęczek koperku
  • 3-4 łyżki oleju kujawskiego
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ugotować komosę w lekko osolonej wodzie około 20 minut. Odcedzić wodę. Komosę ostudzić. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę pokroić i zeszklić razem z przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Ostudzić. Dodać do komosy. Dodać jajka, przyprawy, pokrojony koperek i otręby. Wyrobić masę. Formować kotleciki. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń