Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety z młodej kapusty i pieczarek z dodatkiem chili

Kotlety z młodej kapusty i pieczarek z dodatkiem chili

Autor:

Przepisów i artykułów: 716 Ocena: 46421

Dodano:

Odsłon: 691

Pyszne kotleciki kapuściane z pieczarkami. Smakują wspaniale podane z sosem czosnkowym, dlatego polecam Wam gorąco ten przepis. Inspiracją przy tworzeniu tego dania był przepis zamieszony na blogu Kuchnia u Krysi.

Składniki

  • kapusta młoda (mała) 1/2 sztuki
  • cebula 1/2 sztuki
  • pieczarki 5 sztuk
  • jajka 2 sztuki
  • bułka tarta 4 łyżki
  • posiekany świeży koperek 1 łyżka
  • smalec 1 łyżka
  • sól, pieprz czarny mielony
  • suszone ziarna papryczki chilli 1/2 łyżeczki
  • dodatkowo:
  • bułka tarta do panierowania 1 szklanka
  • smalec do smażenia kotletów 2 łyżki
  • sos czosnkowy:
  • jogurt naturalny 1 sztuka (180 g)
  • czosnek świeży 1 ząbek lub czosnek suszony 1 łyżeczka
1-2 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Kapustę drobno szatkujemy, zalewamy wodą, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, odrobinę soli. Całość doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 10 minut, odcedzamy i
    odstawiamy do wystudzenia.

    Pieczarki obieramy, kroimy w półplasterki, podsmażamy na smalcu (1 łyżka), doprawiamy solą i pieprzem. Podmażone pieczarki studzimy.
    Zimną kapustę przekładamy do miski, dodajemy wystudzone pieczarki, wbijamy jajka, dodajemy 4 łyżki bułki tartej, drobno posiekany koperek oraz ziarna papryczki chili. Składniki mieszamy łyżką do momentu, aż powstanie zwarta masa. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Z przygotowanej masy formujemy kotleciki.
    Gotowe kotlety obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano.

  2. Sos: U mnie powstał błyskawicznie. Nie miałam świeżego czosnku, więc wymieszałam jogurt z czosnkiem suszonym i gotowe. Jeżeli macie świeży czosnek, należy
    go obrać, przecisnąć przez praskę i wymieszać z jogurtem. Zajmuje to tylko odrobinę więcej czasu a taki sos jest dużo zdrowszy.

    Usmażone kotlety podajemy z przygotowanym sosem czosnkowym.


    Uwaga 1: Formując kotleciki, na przygotowanie jednego z nich, zużyłam 1 kopiatą łyżkę masy.

    Uwaga 2: Z podanych składników upiekłam 7 kotletów.


    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 27 czerwca Przepyszne kotlety a ich wyglad jest bardzo zachecajacy, zrobie dla mojego wegetarianca!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozka44 27 czerwca cos bardzo ciekawego i na pewno pysznego!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń