Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety z zielonej soczewicy

Kotlety z zielonej soczewicy

Autor:

Przepisów i artykułów: 243 Ocena: 3173

Dodano:

Odsłon: 1221

byłam zaskoczona smakiem

Składniki

  • soczewica 1/2 szkl
  • marchew 1 mała
  • seler kawałek
  • pieczarki 20-25 dag
  • czosnek 1-2 ząbki
  • cebula 1 szt
  • jajko 1 szt
  • bułka tarta
  • olej
  • sól, pieprz, sos sojowy, pieprz ziołowy, papryka słodka
  • kasza manna
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. soczewicę przepłukać, zalać woda, odstawić na noc, zagotować, dodać sól, gotować na małym ogniu, gdy soczewica zmięknie dodać pokrojoną w kostkę marchew, selera i czosnek, gotować aż warzywa będą miękkie a woda odparuje, widelcem rozgnieść marchew i selera oraz częściowo soczewice, odstawić do wystudzenia,
    2. cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać pokrojone w kostkę pieczarki, dusić do odparowania płynu, dodać do masy warzywnej, dodać jajko i 2-3 łyżki kaszy manny, doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym, pieprzem ziołowym i papryką,
    3. formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej, smażyć na oleju, podawać z dowolnymi dodatkami, u nas jedynie z surówką,




    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń