Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety ze śledzia

Przepis dnia 2018-02-22
Kotlety ze śledzia

Autor:

Przepisów i artykułów: 439 Ocena: 6334

Dodano:

Odsłon: 9463

Przepis ma kilkadziesiąt lat i prawdopodobnie pochodzi z Litwy. U mnie w domu przyjęły nazwę " kotlety rybne dla ubogich". I nie chodzi tu o smak a o koszty. Wiadomo że każda inna świeża ryba nie jest tania a śledź jest w przystępnej cenie. Kotlety są rewelacyjne.

Składniki

  • filety śledziowe Matiasy 250 g
  • 1 jajko
  • bułka tarta 3 czubate łyżki + do panierowania
  • natka pietruszki 1 łyżka
  • 1 średnia cebula
  • olej do smażenia
  • mleko do namaczania ok. 3/4 szklanki
5-6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Filety śledziowe moczyć w mleku minimum 1 godzinę.
    Rybę odcisnąć i rozdrobnić w robocie, dodać jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem krótko zmiksować.
    Łyżką nabierać porcje masy i panierować w bułce tartej.
    Smażyć kilka minut z obu stron do przyrumienienia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 20 lutego Pyszności <3 Kiedyś robiłem z mięsem mielonym (wp) tzw karminadle...mega <3

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 20 lutego Siostra, nic nie mówisz, że dziś rybka, ale chyba wiesz, że "ryboholik" wszystko wyczuje z daleka :D

Przepis na 100% z Litwy, nie pamiętasz, jak babcia dawno temu, ten robiła i wspominała, o tym? ;)
Odpowiedzi: 6 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń