Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kotlety ziemniaczane"
Najprostszy sposób na wykorzystanie warzyw pozostałych bo ugotowaniu wywaru w...
Odsłon: 36
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2247
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 252
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1581
Najprostszy sposób na wykorzystanie warzyw pozostałych bo ugotowaniu wywaru w...
Odsłon: 36
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2247
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 252
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1581
Składniki
Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Włóż do garnka, zalej wodą (tak, aby były w całości zakryte), lekko posól. Gotuj na niezbyt dużym ogniu, aż zmiękną. Odcedź i wystudź.
Groszek wrzuć do osolonego wrzątku, gotuj pod przykryciem ok. 5 minut. Wyjmij łyżką cedzakową i zanurz w lodowatej wodzie a następnie osącz. Gdy lekko przestygnie, rozgnieć widelcem lub zmiksuj blenderem. Możesz też użyć groszku z puszki (przed rozgnieceniem, dokładnie wypłucz go z zalewy).
Wystudzone ziemniaki obierz ze skórki, przeciśnij przez praskę. Przełóż do miski, dodaj jajka, mąkę, szybko wyrób na gładką masę (będzie dosyć klejąca). Ciasto podziel na równe części, uformuj z nich kulki. Każdą kulkę spłaszcz tak, aby powstało koło.
W środek każdego nałóż purée z zielonego groszku, złóż krążek na pół a końce sklej palcami. Dłońmi uformuj z ciasta kulkę i spłaszcz ją, nadając jej owalny kształt.
Kotleciki obtocz w bułce tartej. Partiami smaż na bardzo gorącym oleju, z obu stron na złoto. Po usmażeniu natychmiast przełóż na papierowy ręcznik, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
50 minut. Porcja: 460 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie