Do góry

Desery Przepis na:

Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 36

Wypróbowany przepis na "Kotlety ziemniaczane"

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 7 dag mąki pszennej
  • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Włóż do garnka, zalej wodą (tak, aby były w całości zakryte), lekko posól. Gotuj na niezbyt dużym ogniu, aż zmiękną. Odcedź i wystudź.

  2. Groszek wrzuć do osolonego wrzątku, gotuj pod przykryciem ok. 5 minut. Wyjmij łyżką cedzakową i zanurz w lodowatej wodzie a następnie osącz. Gdy lekko przestygnie, rozgnieć widelcem lub zmiksuj blenderem. Możesz też użyć groszku z puszki (przed rozgnieceniem, dokładnie wypłucz go z zalewy).

  3. Wystudzone ziemniaki obierz ze skórki, przeciśnij przez praskę. Przełóż do miski, dodaj jajka, mąkę, szybko wyrób na gładką masę (będzie dosyć klejąca). Ciasto podziel na równe części, uformuj z nich kulki. Każdą kulkę spłaszcz tak, aby powstało koło.

  4. W środek każdego nałóż purée z zielonego groszku, złóż krążek na pół a końce sklej palcami. Dłońmi uformuj z ciasta kulkę i spłaszcz ją, nadając jej owalny kształt.

  5. Kotleciki obtocz w bułce tartej. Partiami smaż na bardzo gorącym oleju, z obu stron na złoto. Po usmażeniu natychmiast przełóż na papierowy ręcznik, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.

  6. 50 minut. Porcja: 460 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń