Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kotlety ziemniaczane z jajkami"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 50
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 87
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 43
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 111
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 50
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 87
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 43
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 111
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej sztuki około 0,90 zł
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy, obieramy i mielimy.
Cztery jajka gotujemy na twardo, studzimy, kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z łyżką majonezu.
Obraną cebulę siekamy w drobną kosteczkę i szklimy na łyżce masła. Dodajemy do ziemniaków. Wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, wbijamy dwa surowe jajka, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Gdyby ciasto było za rzadkie, można dodać jeszcze trochę mąki pszennej.
Ciasto dzielimy na 12 części. Każdą spłaszczamy, na środku kładziemy farsz jajeczny, składamy i formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. Polewamy śmietaną, posypujemy siekanym szczypiorkiem.
Wartość odżywcza jednej sztuki 202 kcal Białko 10,5 g/Tłuszcz 7 g/Węglowodany 53 gŹródło: Rewia