Do góry

Desery Przepis na:

Krajanka kakaowo-kokosowa

Krajanka kakaowo-kokosowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 3

Smaczny pomysł na "Krajanka kakaowo-kokosowa"

Składniki

  • 55 dag masła
  • szczypta soli
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 60 dag cukru
  • 6 jajek
  • 30 dag mąki
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • 5 dag kakao
  • 20 dag gęstej kwaśnej śmietany
  • 500 ml mleka
  • 50 dag śmietany kremówki
  • 12
  • 5 dag kaszy manny
  • 2
  • 5 dag wiórków kokosa
  • 25 dag polewy czekoladowej
  • 5 dag oleju kokosowego
  • tłuszcz do blachy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. ok. 60 minut.

  2. Utrzeć 30 dag masła ze szczyptą soli, cukrem wanilinowym i 30 dag cukru. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać jajka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dodać kwaśną śmietanę, dobrze wymieszać mikserem.

  3. Blachę (34x40 cm) posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 20 minut.

  4. Czekoladowy placek wystudzić. Pozostałe masło stopić. Do rondelka wlać mleko i śmietanę kremówkę. Zagotować. Wsypać kaszkę mannę i gotować, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Do kaszki dodać stopione masło, 30 dag cukru oraz wiórki kokosowe.

  5. Masę kokosową rozsmarować na czekoladowym placku. Poczekać 10-15 minut, aż masa przestygnie, potem schłodzić placek w lodówce. Pokroić na porcje, udekorować np. wiórkami kokosa i kokosowymi pralinkami.

  6. Ciekawostka

  7. Olej kokosowy jest ter- mostabilny, tzn. znakomicie nadaje się do smażenia (i pieczenia) w wysokich tem- peraturach. Smażenie na oleju kokosowym ma też tę zaletę, że w kuchni roznosi się cudny aromat kokosa.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń