Do góry

Desery Przepis na:

Krajanka makowa

Krajanka makowa

Autor: agolinka2010

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 286

Dodano: 01.01.2011

Odsłon: 28815

Łatwe do zrobienia;)

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Bialka oddzielamy od żółtek.Z białek ubijamy sztywną pianę.Miksując,dodajemy wymieszane cukier,mak,mąkę i proszek do pieczenia oraz żółtka.

  2. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni.Studzimy.

  3. Przygotowujemy masę: mleko zagotowujemy z margaryną,cukrem i cukrami waniliowymi.Gotującą się masę zagęszczamy mlekiem wymieszanym z mąką pszenną i ziemniaczaną.Gorącą masę wylewamy na ciasto i równomiernie rozsmarowujemy.Od razu wykładamy herbatniki.

  4. Przygotowujemy polewę: podgrzewamy wszystkie składniki,aż się rozpuszcząi połączą.Zdobimy ciasto i odstawiamy,by ostygło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

edzia_13 27 maja 2013 Przepis rewelacja tym bardziej że uwielbiam ciasta z makiem:)zabieram do ulubionych pozdrawiam :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ANITUSZKA 07 października 2011 Fajny przepis, dodaje do ulubionych do ulubionych,:):):)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

alisja 22 lutego 2011 podoba mi się ta masa, bo bez ucierania.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agolinka2010 03 lutego 2011 sereberko80 ja ten biszkopt piekłam na małej blasze dlatego mi ten biszkopt wyszedł taki wysoki ,ale myślę że jak masz średnią blachę to będzie ok.Przepraszam że tak późno odpisałam ,ale raz mam neta raz nie.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 25 stycznia 2011 chciałabym wypróbować ten placek, na jaką blachę sa te proporcje?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aneta84 06 stycznia 2011 sprobowałam,masa nie wyszła,ale przełożyłam kremem budyniowym i było naprawdę bardzo dobre:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń