Do góry

Desery Przepis na:

Krajanka z powidłami i marcepanem

Krajanka z powidłami i marcepanem

Autor: Kobieta_i_zycie

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11040

Dodano: 28.06.2010

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Krajanka z powidłami i marcepanem"

Składniki

  • 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1/2 szkl. miodu
  • 3/4 szkl. cukru
  • 12
  • 5 dag masła
  • jajko
  • 1/2 szkl. drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szkl. posiekanej skórki pomarańczowej
  • kandyzowanej
  • łyżka cynamonu
  • po łyżeczce kardamonu
  • imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki goździków
  • po 1/4 łyżeczki pieprzu i ziela angielskiego. Masa marcepanowa: 40 dag masy marcepanowej
  • 2 żółtka
  • 1/3 szkl. mąki pszennej
  • łyżka mleka
  • łyżka soku pomarańczowego
  • łyżka soku cytrynowego
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • 30 dag powideł śliwkowych. Lukier: szkl. cukru pudru
  • sok z cytryny
  • rum
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 90 min • Porcja 350 kcal • Koszt porcji 1,80 zł • Przepis na 16 porcji

  2. Ciasto: mąkę mieszam z sodą, proszkiem do pieczenia, orzechami i skórką pomarańczową. Miód, masło i cukier rozpuszczam, podgrzewając. Mieszam z przyprawami. Stopniowo dodaję mąkę, mieszam, aż masa zacznie odchodzić od ścianek. Masę lekko studzę, łączę z jajkiem.

  3. Dzielę masę na 2 części i rozwałkuję (do wielkości formy). Jedną wykładam dno formy. masy marcepanowej miksuję na krem i rozkładam ją na cieście (zostawiam puste brzegi, ok. 2 cm). Na marcepanie rozsmarowuję powidła. Przykrywam drugą częścią ciasta i zlepiam jego brzegi.

  4. Ciasto piekę ok. 30 min w temp. 180oC. Robię lukier: cukier puder ucieram, dodając stopniowo sok z cytryny i odrobinę rumu. Polewam nim letnie ciasto. Zostawiam na noc odkryte. Potem je przykrywam i trzymam w chłodnym, suchym miejscu przez kilka dni.

  5. Justyna Cukier z Domaszna

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń