Do góry

Śniadania Przepis na:

Krakowskie śniadanie

Przepis dnia 2014-11-21
Krakowskie śniadanie

Autor:

Przepisów i artykułów: 723 Ocena: 48236

Dodano:

Odsłon: 18315

Obwarzanki... zdarza się, że kupię ich więcej niż zjem i wtedy leżą sobie cichutko w kuchni. Nieświeże są niestety mniej apetyczne i dlatego ostatnio postanowiłam jakoś je ulepszyć. Wyszło bardzo smaczne śniadanko polsko- włoskie.

Składniki

  • obwarzanki 2- 3 szt
  • ser mozzarella 100g
  • ser żółty 100g
  • ostra mielona papryka, suszona bazylia
  • masło 1 łyżka
  • dodatkowo:
  • ocet balsamiczny 3 łyżeczki
  • oliwa z oliwek 1 łyżeczka
  • suszona bazylia 1/2 łyżeczki
  • czosnek granulowany
  • mix sałat (szpinak baby, rukola, roszponka)
  • pomidorki koktajlowe 10- 15 sztuk
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Obwarzanki przekroić w poprzek, tak aby z każdego powstały dwa okręgi, posmarować masłem. Ser żółty i mozzarellę pokroić w cienkie plasterki, ułożyć naprzemiennie na obwarzankach. Ser posypać papryką i bazylią. Tak przygotowane grzanki piec w piekarniku o temperaturze 150 stopni, do momentu rozpuszczenia sera.
    W czasie pieczenia przygotować sałatkę. Mix sałat opłukać pod wodą, osączyć na sicie. Ocet balsamiczny wymieszać z oliwą, czosnkiem granulowanym oraz suszoną bazylią.
    Osuszoną sałatę wrzucić do miski, skropić przygotowanym sosem, udekorować połówkami pomidorków koktajlowych.
    Jeżeli obwarzankowe zapiekanki są gotowe, nakładamy po jednej na talerz, do środka wkładamy porcję sałaty.

  2. Uwaga: U mnie sałatka jest wegetariańska, ale można wzbogacić ją o kawałki smażonego kurczaka.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 23 listopada 2014 Ja też nie z Krakowa,gdzie albo jak upiec takie obwarzanki????
Narobiłaś ochoty i smaku")
Odpowiedzi: 1 ▼

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 20 listopada 2014 Jak pięc obwarzanki w domu, np. w mikrofalówce albo w piękarniku. Jakieś przepisy może?
Nie mięszkam w Krakowie ani w okolicy i nie jestem krakusem.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 20 listopada 2014 Jestem krakusem i na różne sposoby jadłem obwarzanki, ale za ten pomysł duża PIĄTKA. Pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

14 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 20 listopada 2014 Śniadanko polsko-włoskie, a jednak krakowskie. Jesteś wielka, gratulacje pomysłu. Odpowiedzi: 1 ▼

14 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dodusia222 20 listopada 2014 Super!!!Ogólnie rzecz biorąc nic się nie zmarnuje hahah:) Odpowiedzi: 1 ▼

14 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 20 listopada 2014 Bardzo lubię obwarzanki i prawie codziennie kupuję. Twoja propozycja podania, wygląda bardzo kusząco. Odpowiedzi: 1 ▼

15 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 19 listopada 2014 powaliłaś mnie Beatko na kolana,nigdy bym nie wpadł na taki pomysł co zrobić ze zeschniętych obważanków hahaa
Super pomysł,dziękuję za podpowiedz:):)
Odpowiedzi: 1 ▼

14 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 18 listopada 2014 Smaczne śniadanko - energia na dobry początek dnia :)

14 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń