Do góry

Dania główne Przepis na:

Krem buraczkowy

Krem buraczkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19063

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Krem buraczkowy"

Składniki

  • 1 kg buraków
  • 5-6 łyżek oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • marchewka
  • pietruszka
  • pół małego selera
  • sól
  • pieprz
  • sok z pomarańczy
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 5-6 łyżek gęstej
  • kwaśnej śmietany
  • listki buraków i skórka z pomarańczy do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przepis przysłała Elżbieta Staniak z Żyrardowa.

  2. Buraki, marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obierz, pokrój na małe kawałki. Czosnek obierz, posiekaj. Oliwę rozgrzej w rondelku, podsmaż czosnek. Włóż warzywa, smaż ok. 5 minut, często mieszając.

  3. 2. Warzywa zalej bulionem, gotuj ok. 20 minut do miękkości. Zmiksuj. Dodaj sok z pomarańczy, przypraw do smaku solą i pieprzem. Zupę rozlej do talerzy, pośrodku zrób kleks ze śmietany, wokół ułóż promieniście listki buraków, udekoruj zwiniętą skórką pomarańczową.

  4. Czas przygotowania 40 min, ilość porcji 4, cena za porcję 1,80 zł.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń