Do góry

Zupy Przepis na:

Krem cebulowy z grzanką serową

Krem cebulowy z grzanką serową

Autor: leopard28

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 2092

Dodano: 04.11.2012

Odsłon: 9416

Aromatyczna, przepyszna zupa. Polecam !

Składniki

  • cebula, 6
  • bulion warzywny, 1 litr
  • wytrawne białe wino, 1/2 szklanki
  • masło, 1 łyżka
  • Mąka pszenna, 1 łyżka
  • ostry, twardy żółty ser, 100 g
  • bułka paryska, 4 kromki
  • sól, pieprz, tymianek, do smaku
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki, zrumienić na maśle. Oprószyć mąką, rozprowadzić winem, gotować, aż płyn odparuje. Wlać gorący bulion, gotować około 20 minut na małym ogniu. Zupę lekko wystudzić, zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.

  2. Bułkę zrumienić w tosterze. Krem przelać do żaroodpornych miseczek, na wierzchu każdej porcji ułożyć grzankę, posypać startym na tarce z dużymi oczkami serem. Zapiekać kilka minut w temp. 200 C, aż ser się roztopi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

helen4 05 listopada 2012 polecam !!! wspaniała po jesiennym ,zimnym spacerze!!! ja chyba robiłam beż zasmażki, bo jak zmiksuje się cebulę to zupa też się zagęszcza! ale dzięki za przypomnienie, bo dawno nie gotowała!!!!!!!!!!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń