Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Krem cukiniowy z pieczoną papryką"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 22
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 81
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 167
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 194
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 22
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 81
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 167
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 194
Składniki
Ziemniaki obieram, opłukuję i kroję w większą kostkę. Gotuję w osolonej wodzie. Cukinię tnę na półplasterki i duszę kilka minut do miękkości. Cebulę obieram, szatkuję i szklę na rozgrzanym maśle.
Dodaję cukinię oraz ugotowane ziemniaki, zalewam ciepłym bulionem. Wsypuję poszatkowaną kapustę i gotuję pod przykryciem około 25 minut. Przyprawiam solą, pieprzem oraz łyżeczką słodkiej papryki. Wszystko miksuję i mieszam ze śmietaną.
Paprykę myję, czyszczę z pesteczek, kroję na szerokie plastry i grilluję na specjalnej patelni. Pod koniec posypuję ziołami prowansalskimi. Zupę wlewam do talerzy, a na wierzchu układam kawałki papryki. Ozdabiam natką i podaję.Źródło: Tina