Do góry

Desery Przepis na:

Krem cytrynowo - jogurtowy

Krem cytrynowo - jogurtowy

Autor: mysia192

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 49

Dodano: 14.04.2011

Odsłon: 1093

Efektownie wyglądający, wyjątkowo lekki i przyjemnie kwaskowy deser na zbliżające się upały.

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cytryny umyć w gorącej wodzie i osuszyć. Od spodu odkroić cienki plasterek, aby owoce stabilnie stały.

  2. Z każdej cytryny odkroić wierzch i ostrożnie wybrać miąższ łyżeczką. Miąższ z 2 owoców pokroić w bardzo drobną kostkę, usuwając przy tym pestki i zbierając sok. Pokrojone cytryny wraz z sokiem włożyć do garnka i wymieszać z cukrem.

  3. Nieco soku odlać i rozprowadzić w nim mąkę ziemniaczaną. Resztę zagotować, a następnie zaprawić mąką ziemniaczaną. Cytrusowy mus zagotować, przełożyć do miski i pozostawić do ostygnięcia.

  4. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Część odłożyć do przybrania deseru, a resztę wraz z jogurtem wymieszanym z cukrem waniliowym dodać do musu i wymieszać na kremową masę.

  5. Wydrążone owoce napełnić kremem i wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem przybrać bitą śmietaną i listkami mięty.

  6. Wg tego przepisu można przyrządzić też inne owoce cytrusowe, np. pomarańcze. W tym przypadku wystarczą 4 owoce i nieco mniej cukru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 14 kwietnia 2011 Taki deser , to coś dla mojego podniebienia i w dodatku musi wyglądać bardzo efektownie. Do ulubionych i do wypróbowania. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń