Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 01-04-2016
Uwielbiam kalafior i kaszę jaglaną w każdej postaci. Oba produkty tworzą bardzo zgrany duet, dlatego dziś zapraszam na smakowity krem kalafiorowy podawany z kurkumowymi placuszkami jaglanymi. Danie jest pożywne, zdrowe i niezwykle sycące. Smacznie polecam :)
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 106
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 439
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32603
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 71
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 103
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 106
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 439
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32603
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 71
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 103
Składniki
Ugotowaną kaszę jaglaną (najlepiej w delikatnym bulionie) mieszamy z masłem, żółtkiem, parmezanem oraz kurkumą i doprawiamy całość solą do smaku. Z powstałej masy formujemy małe placuszki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 20 minut. Upieczone placuszki odstawiamy do lekkiego stężenia.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na maśle.
Kalafior dzielimy na różyczki, ziemniaki i pietruszkę kroimy w kostkę i wrzucamy wszystko do gotującego się bulionu wraz z listkiem laurowym, 2 ziarenkami ziela angielskiego oraz zeszkloną na maśle cebulką. Wszystko gotujemy do miękkości warzyw.
Gdy warzywa będą odpowiednio miękkie, miksujemy zawartość garnka na jednolitą i gładką masę (wcześniej wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie). Do kremu dodajemy śmietanę i doprawiamy go solą, świeżo zmielonym pieprzem i opcjonalnie sosem sojowym - całość ponownie zagotowujemy.
Krem kalafiorowy podajemy z placuszkami jaglanymi i świeżą zieleniną.
Zupa smakuje świetnie także z jajkiem i świeżo tartym chrzanem ;) Życzę smacznego! :)