Do góry

Desery Przepis na:

Krem kawowy z bitą śmietaną

Krem kawowy z bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 592 Ocena: 5013

Dodano:

Odsłon: 0

Smaczny pomysł na "Krem kawowy z bitą śmietaną"

Składniki

  • 1/2 litra mocnej kawy
  • 20 dag cukru
  • 8 jajek
  • 1/2 litra śmietanki 30%
  • żelatyna
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cukier utrzeć z żółtkami jajek do białości.

  2. Masę cukrowojajeczną rozprowadzić w kawie.

  3. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, by masa się nie zagotowała.

  4. Gdy masa zacznie gęstnieć, zdjąć ją z ognia i studzić, ciągle mieszając. Schłodzić w lodówce.

  5. Schłodzoną śmietanę ubić i ostrożnie wymieszać z masą kawową.

  6. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody. Rozbić z kilkoma łyżkami czekoladowego kremu, wlać do masy i wymieszać.

  7. Krem przelać do wypłukanej zimną wodą salaterki lub pucharków. Schłodzić w lodówce.

    Źródło: Życie na Gorąco Retro

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń