Do góry

Dania główne Przepis na:

Krem marchewkowo-dyniowy

Krem marchewkowo-dyniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10031

Dodano:

Odsłon: 0

Wypróbowany przepis na "Krem marchewkowo-dyniowy"

Składniki

  • 4 duże marchewki
  • 500 g miąższu dyni
  • 2 cebule
  • 2 łodygi selera naciowego
  • kawałek świeżego imbiru
  • 5 szklanek bulionu mięsnego
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • pół pęczka szczypiorku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dynię obieramy i czyścimy z pestek. Miąższ kroimy w kostkę i na łyżce masła dusimy pod przykryciem. Zalewamy 2 szklankami bulionu, lekko solimy, gotujemy do miękkości i miksujemy. Marchewkę, seler i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek i imbir siekamy. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy warzywa i podsmażamy 5 minut. Dosypujemy słodką i ostrą paprykę i curry. Całość jeszcze przez chwilę smażymy.

  2. Do warzyw wlewamy resztę bulionu, gotujemy 20 minut, aż marchewka będzie miękka. Schładzamy i miksujemy, łączymy z przecieram dyniowym, doprawiamy solą, i pieprzem.

  3. Szczypiorek płuczemy, drobno siekamy, mieszamy z jogurtem. Krem rozlewamy do miseczek, zdobimy kleksami z jogurtu.

  4. Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 2,90 zł

  5. Wartość odżywcza jednej porcji 97,2 kcal Białko 6,1 g, Tłuszcz 8 g, Węglowodany 73 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń