Do góry

Zupy Przepis na:

Krem marchewkowo - imbirowy

Krem marchewkowo - imbirowy

Autor: ABITETOEAT

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 304

Dodano: 11.01.2013

Odsłon: 3576

Dziś światowy Dzień Wegetarian i mimo, że nie zaliczam się do tej grupy, to dla wszystkich łasuchujących po moim blogu, którzy nie jadają mięsa - krem będący niesamowitym doznaniem kulinarnym.

Składniki

  • 8 marchewek
  • 1 imbir
  • bulion warzywny
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • chili w proszku
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 soku z pomarańczy (lub z kartonu)
  • cukier brązowy do smaku
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i starty imbir podsmażam na oliwie z oliwek. Dodaję startą marchewkę (może być na dużych oczkach) i wlewam sok pomarańczowy. Duszę. W osobnym garnku gotuję bulion warzywny. Próbuje wywar z marchewki, jeżeli jest za mało słodki to dodaję brązowy cukier. Wlewam bulion i przyprawiam chili. Wszystko miksuje blenderem na gładki krem. Kleks robię ze śmietanki 36%. Podaję z grzankami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ayesha 16 stycznia 2013 Robię podobny, tylko daję zdecydowanie mniej imbiru (ok. 1 cm kawałek), rezygnuję z soku pomarańczowego i cukru na rzecz kolendry, curry i świeżej papryczki chili (w niewielkiej ilości). Wychodzi pyszny,. korzenny krem. Polecam! :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń