Do góry

Desery Przepis na:

Krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej

Krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 194

Dodano:

Odsłon: 3245

Genialny krem do dekorowania wszelkiego rodzaju ciast, tortów, ciasteczek. Moja pierwsza z nim przygoda :)

Składniki

  • białka jajka kurzego - 100 gram
  • cukier kryształ drobny - 200 gram
  • masło - 300 gram
  • kwaśny winian potasu - 1/2 łyżeczki
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • barwniki spożywcze - opcjonalnie
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka wlewamy do metalowej miski i umieszczamy na garnku z wrzącą wodą. Ubijamy trzepaczką aż zaczną się pienić. Dosypujemy cukier i nadal ubijamy aż cukier się całkowicie rozpuści (najłatwiej sprawdzić to poprzez roztarcie masy pomiędzy palcami - jeśli nie czuć już kryształków cukru, oznacza to, że masa jest dobra). Odstawiamy do ostudzenia. Przelewamy do misy miksera i ubijamy około 10 minut. Po tym czasie masa stanie się bardzo gęsta. Następnie, nie przerywając ubijania, dodajemy po kawałku miękkiego masła oraz winian potasu i aromat.

  2. Masa jest gotowa. Możemy rozpocząć strojenie, według własnego pomysłu i fantazji :)

    Tort zrobiony według przepisu https://smaker.pl/przepis-tort-przekladany-kremem-z-serka-mascarpone-i-brzoskwiniami,105123,dagita.html - dziękuję za rewelacyjny (i jednocześnie nieskomplikowany) przepis na tort!

    Przed dekorowaniem należy całość tortu pokryć cienką warstwą masy. Nie musi być pokryty idealnie, bo wszelkie niedoskonałości zasłoni dekoracja. Robiłam ten tort dla 70 osób, jest zrobiony z potrójnej porcji ciasta (4 biszkopty z 6 jajek - format A3).

  3. Dodanie winianu potasu nie jest obowiązkowe.

    Można masę zabarwić na dowolny kolor barwinikiem spożywczym.

    Do dekorowania tego tortu użyłam tylki Wilton nr M1.

    Na udekorowanie całości tortu wykorzystałam krem z 4 porcji (400 g białek, 800 g cukru, 1200 g masła) - zgodnie z proporcją kremu 1:2:3.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń