Do góry

Przekąski Przepis na:

Krem pili pili z zielonej fasoli

Krem pili pili z zielonej fasoli

Autor: Homer

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 174

Dodano: 18.10.2010

Odsłon: 1933

Afrykańsko-meksykańsko :)

Składniki

  • zielona fasolka szparagowa, 0,5 kg
  • Papryka czerwona, zielona, pomarańczowa, biała, po 1 szt z każdej
  • Ziemniak, duży, 1 szt
  • Papryczka pili pili, 1 szt tylko i wyłącznie
  • sól lub przyprawa kucharek, 1 łyżeczka
  • Tortilla chips, opakowanie
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do gotowania tej potrawy można użyć bulionu warzywnego lub mięsnego lub tak jak w moim przypadku wody i odrobinę masła polskiego. Ilości bulionu ok 0,5-1l (w zależności od upodobań gęstości)

  2. Ziemniaka obieramy, kroimy na małe kawałki i gotujemy na półtwardo. Wrzucamy fasolkę (ja użyłem mrożonej) i kontynuujemy gotowanie na małym ogniu

  3. Papryki, po oczyszczeniu z nasion, kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującej się bazy. Wszystkie powyższe składniki gotujemy do miękkości.

  4. Tak powstałą wstępnie zupę, przeistaczamy za pomocą blendera w krem.

  5. Do kremu dodajemy wcześniej poszatkowaną lub zmieloną 1 sztukę papryczki pili-pili. Można oczywiście dodać więcej ale po co później zionąć po spożyciu ogniem ;) i tak jest wystarczająco ostro. Zamiast pili-pili można oczywiści dodać papryczki chili ale to już nie ta sama ostrość i smak.

  6. Podajemy gorące z tortilla chips.

  7. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń