Do góry

Zupy Przepis na:

Krem pomidorowo - soczewicowy

Krem pomidorowo - soczewicowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 344

Dodano:

Odsłon: 252

Ta wegańska zupa to pomysł na bardzo zdrowy, smaczny i sycący posiłek. Soczewica to bogate źródło białka roślinnego, zawiera witaminę C, wapń, fosfor a także żelazo i kwas foliowy.

Składniki

  • soczewica czerwona - ok 250 g
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju rzepakowego
  • stoik domowego przecieru, ewentualnie pomidory z puszki
  • bulion warzywny – ok. 0,5 l
  • sól, pieprz, bazylia, tymianek
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Soczewicę opłukać i osączyć.
    Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek zeszklić na oleju, dodać soczewicę i wlać bulion.
    Gotować na średnim ogniu przez ok. 20 minut, następnie dodać przecier lub pomidory z puszki i zagotować jeszcze przez 10 minut.

  2. Całość zblendować, doprawić do smaku (solą, pieprzem, ziołami).
    Podawać z grzankami i jogurtem (opcjonalnie).


    Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń